«Φουντώνει» η παρανομία σε Σπέτσες-Πόρτο Χέλι: Μεγάλος κίνδυνος η ανυπαρξία ή η μη τήρηση του ορίου ταχύτητας στη θάλασσα
Η παρανομία αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί πολλά ατυχήματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Για παντελή αδιαφορία των αρμόδιων Αρχών, αναφορικά με τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη σωματική ακεραιότητα των λουομένων καθώς και για την ασφάλεια σκαφών, πληρωμάτων και επιβατών, εξαιτίας της ανυπαρξίας ανωτάτου ορίου ταχύτητας στο στενό μεταξύ Σπετσών και Πόρτο Χελίου αλλά και της μη τήρησής του στα λιμάνια της περιοχής, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ), Γιώργος Βάλλης.
Όπως λέει χαρακτηριστικά, η παρανομία αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί πολλά ατυχήματα. Ωστόσο, οι αρμόδιες Αρχές κωφεύουν παραδειγματικά και δεν παίρνουν το οποιοδήποτε μέτρο, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.
«Η επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο στενό Σπετσών – Πορτο Χελίου, με σκάφη που κινούνται ανεξέλεγκτα, αγνοώντας το όριο ταχύτητας και τον Γενικό Κανονισμό Λιμένα, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των λουόμενων και των ελλιμενισμένων σκαφών. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και την προφανή παραβίαση των κανόνων ναυσιπλοΐας, καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει γίνει για την επιβολή της τάξης, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια όλων. Στο στενό δεν υπάρχει όριο ταχύτητας, αν και πάγια ζητάμε να επιβληθεί, ενώ στα δύο λιμάνια των Σπετσών, το παλιό και το νέο καθώς και σε αυτό του Πόρτο Χελίου, αντί να μπαίνουν και να βγαίνουν τα σκάφη με ταχύτητα πέντε κόμβων, όπως προβλέπεται, κάποιοι κινούνται με 25 και 30 κόμβους. Οι υψηλές ταχύτητες δημιουργούν κύματα και απόνερα, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για λουόμενους, σκάφη, επιβάτες και πληρώματα. Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων περιστατικών και έχουν σημειωθεί τραυματισμοί και ζημιές σε σκάφη», λέει στο ethnos.gr ο κ. Βάλλης.
Σπέτσες: Κατεστραμμένες υποδομές και ελλιπής πυρασφάλεια στα δύο λιμάνια
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών κάνει λόγο για μία απογοητευτική κατάσταση στο παλαιό και το νέο λιμάνι των Σπετσών, σε ό,τι αφορά τις υποδομές, στα οποία έχουν καταστραφεί δέστρες και μπίντες (είδος δέστρας που περνούν τα σχοινιά), με αποτέλεσμα να έχουν αφεθεί τα σκάφη αναψυχής χωρίς τη δυνατότητα ασφαλούς ελλιμενισμού.
Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι οι μόνες θέσεις που έχουν διατηρηθεί, είναι αποκλειστικά για τα νερουλάδικα και τις παντόφλες (είδη σκαφών), γεγονός που δημιουργεί σαφείς διακρίσεις σε βάρος των σκαφών αναψυχής.
«Ιδίως στο νέο λιμάνι των Σπετσών οι εναπομείνασες δέστρες και μπίντες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα να κουνιούνται επικίνδυνα. Την ίδια στιγμή οι κρίκοι παραμένουν ανοιχτοί. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και οι Αρχές οφείλουν να δώσουν απαντήσεις. Γιατί δεν έχουν ληφθεί μέτρα αποκατάστασης; Πότε θα αντικατασταθούν οι κρίσιμες αυτές υποδομές; Ή μήπως σκοπεύουν να αφήσουν το λιμάνι σε αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση εν’ όψει καλοκαιριού, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο σκάφη, επισκέπτες και επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού; Από το 2019 επρόκειτο να ετοιμαστεί ένα master plan, το οποίο θα αναβάθμιζε τις λιμενικές υποδομές και θα έθετε ένα σαφές πλαίσιο διαχείρισης. Δυστυχώς, μέχρι τώρα αυτό βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα και στις συνεχείς οχλήσεις μας συναντάμε μόνο αδιαφορία», αναφέρει ο κ. Βάλλης.
Να σημειωθεί ότι με πρόσφατη απόφαση του Λιμεναρχείου Σπετσών είχε απαγορευτεί η πρόσδεση ιδιωτικών και επαγγελματικών θαλαμηγών στο παλιό λιμάνι αλλά μετά από αντιδράσεις και ενέργειες της ΠΕΠΙΕΘ η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ήρε τη συγκεκριμένη απαγόρευση. Ωστόσο, αμέσως μετά την απόφαση του υπουργείου άγνωστοι αφαίρεσαν δέστρες από το λιμάνι, καθιστώντας αδύνατη την πρόσδεση τουριστικών σκαφών. Τις μόνες που άφησαν, ήταν οι δέστρες των νερουλάδικων.
Επίσης, κατά τον κ. Βάλλη, παρά τα σοβαρά περιστατικά με φωτιά σε σκάφη που σημειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στις Σπέτσες, το θέμα της πυρασφάλειας και της πυρόσβεσης φαίνεται ότι εξακολουθεί να μην αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τους αρμόδιους, αφού δεν υπάρχει κανένα μέτρο, καμία σαφής δέσμευση για την ενίσχυση της πυροπροστασίας στο νησί.
Πόρτο Χέλι: 4 χρόνια αδιαφορία για ναυαγισμένο ιστιοφόρο
Ως περιβαλλοντικό κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ το εδώ και τέσσερα χρόνια ημιβυθισμένο σιδερένιο ιστιοφόρο, το οποίο παραμένει παρατημένο στα νερά, στο κεντρικό λιμάνι του Πόρτο Χελίου, σε έναν από τους πιο πολυτελείς και δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.
Όπως λέει ο κ. Βάλλης, το ζήτημα, πέρα από την αισθητική του διάσταση, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Η σταδιακή διάβρωση του σκάφους ενδέχεται να οδηγήσει σε διαρροές καυσίμων, λαδιών ή άλλων επικίνδυνων ουσιών στη θάλασσα, ενώ και η σκουριά που αποβάλλει το σκάφος, μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες στη θαλάσσια ζωή.
«Η ύπαρξη του κουφαριού στο νερό δημιουργεί κινδύνους για τους λουόμενους, τους ιδιοκτήτες σκαφών και τις τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής, όπως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Δεν ξέρουμε, αν το σκάφος έχει πετρέλαια και λάδια, ενώ και στην παραλία βγαίνει σκουριά. Τέσσερα χρόνια δεν έχει ενδιαφερθεί κανένας. Ζητάμε την άμεση απομάκρυνση του εγκαταλελειμμένου σκάφους και την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πριν το πρόβλημα μετατραπεί σε μη αναστρέψιμη οικολογική και οικονομική ζημιά», σημειώνει ο κ. Βάλλης.
Στο έλεος της κακοκαιρίας οι Κυκλάδες: Πάνω από 71 χιλιοστά βροχής σε μια μέρα στη Μύκονο, μεγάλες καταστροφές στην Πάρο, κλειστά σχολεία
Οι… επίμονοι «γαλάζιοι» βουλευτές και τα μηνύματα της κυβέρνησης: Πώς φούντωσε η συζήτηση για τους μισθούς
Ο θυμός του Μητσοτάκη με υπουργούς και βουλευτές, η προσωρινή ανακωχή στο ΠΑΣΟΚ, οι νέες ομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ και η συμφωνία του Κρητικού με τον Σαλονικιό
Τον Ιούλιο παραδίδεται το πρώτο τμήμα της Πατρών-Πύργου, με αντιπλημμυρικά: Ποια η συνέχεια του αυτοκινητοδρόμου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr